|

Wegańskie muffinki

Muffinki bez jajek

Zastanawiasz się jak przygotować babeczkę dla alergika bez jajek i mleka? Właśnie daje Ci moja podpowiedź. Sprawdzony przepis na wegańskie muffinki bez jajek. Jeśli Twój maluszek ma też alergię na białka mleka krowiego, śmiało użyj w tym przepisie, mleka roślinnego. Ja zawsze piekę na mleku owsianym i serdecznie Ci je polecam! Całkowicie wegańskie i pyszne!

Przepis nadaje się również jako podstawa do przeprowadzenia próby prowokacyjnej na „pieczone mleko”. Pasuje idealnie do II stopnia drabiny mlecznej. Upieczenie tej babeczki, jest wbrew pozorom bardzo łatwe i szybkie. Składniki miesza się osobno, następnie łączy i do piekarnika! Jeśli decydujesz się na dodanie owoców, może się zdarzyć, że babeczka będzie mniej wyrośnięta i bardziej „wilgotna”. Surowe owoce puszczają przy pieczeniu sok, ale jednocześnie nadają ciekawy smak. Ja zazwyczaj piekę je z suszoną żurawiną lub pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady (bezmlecznej oczywiście 😛 ). Na suszone owoce decyduje się w szczególności, gdy babeczki mają trafić w rączki malucha w ramach jedzenia na wyjście. Niestety, jak mama każdego alergika, również wszędzie i zawsze chodzę z własnym prowiantem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *